< historie 2003
Lichting 2003 ... ..

Sophie Gobits: "ARTOTS, makers met de 3 H's, Hoofd, Hart en Handen."

Roy Bijster, Hogeschool Rotterdam, tijdens de presentatie van de ARTOTS Cyber Gallery.

De bezoekers weten ons ook te vinden in de Melkfabriek.
> AV/multimedia-project
> 27 t/m 30 november 2003
OPENING >>> donderdag 27 november
Tijdens het laatste weekend van november heeft ARTOTS in en rond de Melkfabriek in Den Bosch een AV- multimedia presentatie met pas afgestudeerde kunstenaars onder de titel ‘LICHTING 2003’. Het concept van het project ‘Lichting .....’ is om met jonge kunstenaars aan het werk te gaan. Ze krijgen de mogelijkheid hun werk en kunnen te tonen. ‘Lichting .....’ is een soort inventarisatie. Het laat zien hoe de nieuwe lichting kunstenaars omgaat met kunst in relatie tot de actualiteit. Net als bij 'LICHTING 2000' zal drs. Sophie Gobits, kunsthistoricus en docent aan de kunstacademie Den Bosch, de opening inleiden. Daarna komen nog enkele sprekers.

De films en documentaires worden vertoond in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte in het pand van galerie Achter de Kan, Vughterstraat 224 Den Bosch. In deze editie presenteert ARTOTS werken van 15 jonge kunstenaars die zijn afgestudeerd aan de kunstacademies van respectievelijk Arnhem, Breda en Den Bosch.

presentatie Cyber Gallery
Na het openingswoord presenteren zes studenten van de hogeschool Rotterdam, afdeling Grafi Media Technologie, de database gestuurde Artots Cybergallery. Zij werken aan de cybergallery als hun eindexamenproject. Ook wordt de engelse versie van de site, artots.com gelanceerd.
> DEELNEMERS
Academie Den Bosch
Angela van den Berg
Vildan Boran
Elidoor Gerrits
Maia Machèn
Beryl Smits
Richard Spierings
Academie Breda
Baris Azman
Bastiaan Bosma
Frederik Duerinck
Ton van Zantvoort

Academie Arnhem
Jette Buursink
Anke Esser
Fenna Vilchis van der Tas
Wendymay Tiktak

De kunstenaars van wie hun Art On The spot komt zijn:
ANGELA VAN DEN BERG

VILDAN BORAN
– 6 Billion Humans

'6 billion humans' is a computer animation I made accompanied by a Chris Korda song. It uses mixed media such as 3D, collage animations and video to express the cycle of life and the fatalism which is implied by that. It shows the violence of networking, of needs, and represents cyberspace in such a way as it is a neural network of needs that connects all humans who can't be wrong.


ELIDOOR GERRITS
Ongeveer om de minuut zie je een vrouw voorbij lopen, zij is bezig om van de ene naar de andere kant te komen. Onschuldig en geconcentreerd bezig met haar oefening.

MAIA MACHÈN
– Soon the Moon
Maia presenteert een spel met licht. Een video waar zij door de cameravoering met de maan danst.

BERYL SMITS
– 'De volgende dag liep ik volkomen anders'
 

RICHARD SPIERINGS – film Plunder>. (± 55 min)

In deze film leren we de gangen kennen van een zonderling figuur die reeds door hem geselecteerde mensen achtervolgt en registreert. Wat drijft hem tot dit obsessief en voyeuristisch gedrag?

Een anti-held. Zijn door drugs opgefokt brein smelt werkelijkheid en fictie samen.

Richard Spierings speelt op geheel eigen wijze met sferen die vervreemding en absurditeit oproepen en maken deze film tot een dynamisch geheel.

BARIS AZMAN  


BASTIAAN BOSMA
– Babette (15 min)

"Babette" is het portret van een relatie in verval en de manier waarop de twee hoofdpersonen hiermee omgaan. In de film wordt uiteengezet hoe Babette en de filmmaker elkaar hebben ontmoet. Hij probeert te achterhalen waar en wanneer het fout is gelopen tussen hen. Door verschillende stijlmiddelen te gebruiken en zichzelf geen ethische beperkingen op te leggen ontstaat een rauw en hysterisch beeld van een relatie die vanaf het begin al gedoemd was te mislukken.


FREDERIK DUERINCK
– Einde Europa
Vanwege de harde wind, veroorzaakt door de engte van de Straat van Gibraltar, komen jaarlijks vanuit heel Europa duizenden windsurfers naar de stranden van Tarifa. Hier hebben zij, wonend in hun busjes de tijd van hun leven. Op dezelfde stranden spoelen vele jonge Afrikanen aan. In gammele bootjes hebben deze vluchtelingen geprobeerd de slechts 14 km brede Straat van Gibraltar over te steken.
In het dagelijks leven van Tarifa lopen verschillende belevingswerelden door elkaar. De grote contrasten tussen deze belevingswerelden leveren een absurd beeld op. Dit absurde beeld vertelt een verhaal over onmacht. Hier krijgt het vluchtelingenvraagstuk een gezicht en openbaart zich iedere nacht in haar meest concrete vorm.


TON VAN ZANTVOORT
– Items (4 korte films)
In deze korte filmpjes gaat het om mijn blik als filmmaker: het zien en het ervaren van wat er om je heen gebeurt, om vervolgens dit gevoel ook weer bij de kijker teweeg te brengen. De vervreemding van en contrasten in de realiteit.

JETTE BUURSINK
– tekening uit Dreams
Wanneer je nog zo ontzettend bezig bent met jezelf en je eigen omgeving, je levensstijl, je dromen, wensen en angsten, is het niet moeilijk om te kiezen voor het maken van een egodocument. Werk dat alleen en uitsluitend met jou te maken hoeft te hebben. Het is prettig om op een beeldende manier eigenlijk non-stop bezig te kunnen zijn met waar je hoofd vol mee zit.

ANKE ESSER
– suckittomebabyoh (onderdeel installatie)
What's a good, safe life?
Sex, candy and loving useless little things. Create your daily life with this ingredients. Repeat it. Endlessly.
And the braincandy becomes paincandy.
I hope you get sick.

FENNA VILCHIS VAN DER TAS
– videostill Cococar
Documentaties van 2 projecten. In de projecten hebben we, de door ons ontworpen produkten gepresenteerd aan de buitenwereld. 
De filmpjes vertellen een verhaal over een beleving van onze produkten.


WENDYMAY TIKTAK – videostill Boerenjongens