biografie

Ton van Zantvoort (1979) is geboren in Heesch. Na zijn opleiding aan het Grafisch Lyceum in Eindhoven studeerde hij in 2003 cum laude af aan de kunstacademie St. Joost in Breda.
Zijn afstudeerfilm “Khamu village” stond tijdens het Nederlands Film Festival in de top 10 van beste films. Zijn korte autonome films - zoals "Pack" over een groep wilde honden in Thaise tempels- wonnen prijzen op internationale kunst- en filmfestivals.

In 2006 ging zijn debuutfilm GRITO de PIEDRA (SCHREEUW van de STEEN) in première op het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam. De film observeert op artistieke wijze het leven van een mijnwerker in Potosí (Bolivia) en zijn zoon die als toeristengids werkt in dezelfde mijn.

‘a BLOOMING BUSINESS, de tweede grote documentaire van deze jonge filmmaker, maakte hij in coproductie met de VPRO. Deze poëtische en schrijnende documentaire toont op indringende wijze de wereld van Jane, Kennedy en Oscar, die allen afhankelijk zijn van de grote bloemkwekerijen in Naivasha, Kenia. De film deed veel stof opwaaien op 70 internationale film festivals zoals Thessaloniki Documentary Festival, Edinburgh International Film Festival , International Film Festival Vancouver, Planet in Focus Toronto, en DOKLeipzig. Hij ontving meerdere internationale prijzen voor deze film.

Naast langere documentaire films heeft hij tientallen korte, autonome kunst en documentaire films gemaakt. Tevens geeft van Zantvoort regelmatig les, op o.a. de Kunstacedemie in  Breda en 's-Hertogenbosch, gaf hij een masterclassweekend met Cherry Duyns, lezingen op  de universiteit in Manitoba (Antropologie). Tevens was hij jurylid voor meerdere film festivals en voor Panasonic International.


Ton van Zantvoort

Panasonic International (100 woorden)
Met de titel 'onafhankelijk filmmaker' noemen we slechts de helft van wat Ton van Zantvoort feitelijk doet. Zijn films worden gekarakteriseerd door een intieme beeldtaal, een poëtische structuur en een enorme betrokkenheid. Van Zantvoort observeert met grote aandacht en neemt ons mee in een wereld waarin mensen proberen te overleven, maar worden geconfronteerd met externe factoren als toerisme, internationale handel en massacommunicatie. In zijn korte carrière, heeft de van oorsprong Nederlandse regisseur en cameraman zijn films reeds getoond op honderden filmfestivals over de gehele wereld., is hij 14 keer bekroond en genomineerd en heeft hij daarnaast les gegeven op diverse instituten.

Over de maker Algemeen (72 woorden)
De films van Ton van Zantvoort worden gekenmerkt door een intieme beeldtaal, een poëtische opbouw en een grote betrokkenheid. van Zantvoort kijkt met aandacht en neemt ons mee in de wereld van mensen aan de rand, mensen die, geconfronteerd met externe machten (toerisme, internationale handel en massacommunicatie), proberen te overleven. Met groot humanisme toont hij ons letterlijk en figuurlijk een andere wereld – een wereld waarin het leven van elk mens waardevol is.

René Bosma, adjunct directeur Academie St. Joost (141 woorden)
Ton van Zantvoort noemt zichzelf onafhankelijk filmmaker. Onafhankelijk in de zin dat hij zelf het initiatief neemt om een film te maken over een onderwerp dat hem boeit. Zijn manier van werken lijkt te liggen in het verlengde van de direct cinema; directe observaties met zo min mogelijk ingrepen van buitenaf en controle over vrijwel het gehele maakproces van de film. Maar in Ton zijn films zie je echter een voorkeur voor stillering en een nadruk op de vormgeving van beeld en geluid. Het werk is hierdoor origineel van aard en getuigt inhoudelijk van een grote wilskracht bij de maker. Binnen zijn films neemt Ton doelbewust een standpunt in geeft daarmee een eigen visie op de werkelijkheid. De visie van een westerling die ons en zichzelf een spiegel voorhoudt. Een confronterende spiegel, maar ook een waar je graag langdurig in kijkt.